Favoriet

Stadspecial: trouwen in Amsterdam en omgeving

Amsterdam is het bruisende centrum van Nederland waar het drukke stadsleven en een rijke historie elkaar kruisen. Ontdek de landelijke en natuurrijke plekjes van onze hoofdstad of geef elkaar het ‘ja-woord’ in het dynamische stadshart. Wat je ook wil: Amsterdam heeft voor ieder koppel wat wils. We vertellen je met alle liefde wat de leukste, mooiste en romantische plekjes van Amsterdam en omgeving zijn en wat je moet weten als je in deze stad wil trouwen.

Amsterdam kent meer dan zeventig officiële trouwlocaties. In deze bijzondere hoofdstad zijn ontzettend veel mogelijkheden. Geef elkaar het ‘ja-woord’ in een museum, authentiek grachtenpand, luxe hotel of geniet van een betoverende rondvaart op de grachten samen met de gasten. Met het grote aanbod aan locaties, zit er voor iedereen wel wat tussen. We hebben de meest unieke locaties voor je uitgelicht.

Huize Frankendael

Wie in een unieke omgeving wil trouwen, zit helemaal goed bij Huize Frankendael AAN DE Middenweg in Amsterdam. Dit monumentale pand behoort tot de top-10 monumenten van de stad. Niet alleen in het huis zelf komt de geschiedenis tot leven, maar ook op de unieke buitenplaats en stijltuinen kijk je je ogen uit.

Het huis beschikt over meerdere kamers die jullie tijdens de bruiloft kunnen gebruiken. Op deze officiële trouwlocatie kan niet alleen de ceremonie plaatsvinden, maar de volledige trouwerij. Wat dacht je van een ceremonie in de 18eeeuwse salons met aansluitend een sfeervolle receptie in de voortuin?

Vervolgens is het goed vertoeven tijdens een zittend of walking dinner in de tuin of in het rustieke koetshuis van de Frankendael. Je hoeft niet bang te zijn dat het eten niet in de smaak valt. De catering wordt verzorgd door restaurant Merkelbach. Bij het restaurant van Frankdael staat de authentieke smaak centraal. Zo weet je zeker dat jij en de gasten niets te kort komen! Na het diner is het uiteraard tijd voor een spetterend feest.

De organisatie van Huize Frankendael heeft veel ervaring met het organiseren van bruiloften. Zij kunnen je alles vertellen over de organisatie en kunnen je veel zorgen uit handen nemen. Denk bijvoorbeeld aan zaaldecoratie, tafeldecoratie en tent(en) bij slecht weer. Een bruiloft organiseren in dit monumentale pand kan van 10 tot 400 gasten.

De Titaan

Letterlijk in het huwelijksbootje stappen? Dat kan bij De Titaan. Geef elkaar het ‘ja-woord’ aan boord van deze bijzondere boot. Zeg nou zelf: is er iets romantischer dan een trouwceremonie op het water? De Titaan is door de gemeente Amsterdam officieel erkend als bijzondere trouwlocatie. Dit prachtige traditionele schip gaat voor anker voor het pittoreske Durgerdam of voor IJburg. De ambtenaar van de burgerlijke stand verzorgt de burgerlijke inzegening vervolgens aan dek of in de kajuit van het schip. Ga vervolgens voor een prachtige zeiltocht over het Markermeer en geniet van heerlijke hapjes en drankjes.

Op dit traditionele schip ervaar je het gevoel van ruimte, vrijheid en nostalgie in combinatie met luxe en moderne faciliteiten aan boord. Samen met de organisatie kunnen jullie het schip geheel naar wens feestelijk aankleden. Inmiddels hebben zij veel ervaring met het organiseren van bruiloften. Zij hebben een aantal vaste, betrouwbare partners waarmee zij samenwerking voor de aankleding. De volledige bruiloft kan plaatsvinden op het schip. Denk niet alleen aan de ceremonie, maar ook aan de lunch, het diner en het feest.

De Titaan kan varen met zo’n 55 gasten aan boord. Willen jullie meer mensen uitnodigen voor de receptie? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om de receptie in de haven te laten plaatsvinden. Dit is mogelijk voor ongeveer 80-90 gasten. Na de receptie vertrekt de Titaan weer uit de haven voor een feestelijke afsluiter. Moeten de daggasten naar huis? De Titaan kan de daggasten afzetten bij de avondlocatie, mocht deze bereikbaar zijn per boot.

Meer weten over De Titaan? Bekijk ook deze video.

Amsterdams museum

Trouwen midden in het centrum van Amsterdam? Ontdek de schitterende binnenplaatsen en diverse zalen van het Amsterdams museum tijdens een betoverende bruiloft. Deze locatie is een schitterend decor om elkaar het ‘ja-woord’ te geven. Ontdek de historie en cultuur van het drukke centrum. In dit voormalige Burgerweeshuis zijn de mogelijkheden eindeloos. De verschillende ruimtes hebben allemaal een eigen ambiance en hun charmes.

Laat de plechtigheid plaatsvinden tussen de kunstwerken in de Amsterdamse Galerij. Hier wordt je omgeven door portretten van 17de-eeuwse Amsterdammers die lid waren van de schuttersgilden die in die tijd de stad verdedigden. Deze locatie is bij uitstek geschikt voor echte Amsterdammers die een themabruiloft willen organiseren. Naast een ceremonie tussen deze kunstwerken, is het ook mogelijk om te trouwen in Museumcafé Mokum of ga voor een buitenceremonie op de Jongensbinnenplaats. Na de ceremonie kunnen jullie op de locatie blijven voor een receptie en aansluitend feestelijk diner. Het restaurant is een geliefde plek door de vele ramen en het prachtige uitzicht op het terras. Tijdens jullie bruiloft kunnen jullie samen met de organisatie de decoratie van de verschillende ruimtes bepalen om het helemaal naar wens in te richten.

Een bruiloft in het Amsterdams Museum is mogelijk voor grote en kleine gezelschappen. Tijdens de ceremonie is er plek voor zo’n 150 gasten. Wil je een grote receptie geven? Tot 500 gasten is dit mogelijk in het Amsterdams museum. Dineren kan tot zo’n 200 gasten.

Stadspark Amsterdam-Oost

Trouwen in een prachtig Stadspark in hartje Amsterdam? Het kan bij Festival Bruiloft Amsterdam. Huur deze prachtige locatie voor een betoverende huwelijksceremonie, receptie of smakelijk diner. Het park vormt een oase van rust en ligt centraal in de hoofdstad. In een bijzondere ambiance mogen jullie elkaar het ‘ja-woord’ geven. Dit kan aan het water, maar ook in de knusse binnenlocatie. De locatie heeft plek voor zo’n 80 personen, maar er bestaat de mogelijkheid om een tent aan te bouwen. Op die manier is een feest tot 200 personen mogelijk. Overnachten? Kamperen kan op de naastgelegen camping in gekleurde wagonettes, eco-cabines of neem je eigen tentje mee.

De organisatie doet er alles aan om jullie het echte festivalgevoel te geven. Door rollende keuken kunnen de gasten smakelijk genieten van verschillende gerechtjes. Geniet van vers gebakken pizza’s, een complete BBQ en geniet nog even na met een Italiaans ijsje uit de IJscobus. Liever zittend dineren? Ga voor een feestelijk en uitgebreid diner aan lange tafels. De organisatie bied verschillende sharing diners op schalen aan zoals een mediterraan diner, een BBQ op schalen en stoere houten planken of een tapas diner op schalen.

Festival Bruiloft Amsterdam heeft daarnaast veel ervaring met de decoratie en styling van bruiloften. Zij nemen al jullie zorgen uit handen en werken samen met ervaren stylisten. Ga voor een gepersonaliseerd vintage of Ibiza pakket met vlaggenlijnen, houten bewegwijzeringsborden en bloemen voor op de tafels. Deze pakketten zijn geheel naar jullie wens uit te breiden, maar jullie mogen de styling ook zelf verzorgen. Daarnaast hebben zij ook een flink bestand om het muziek- en entertainmentprogramma compleet te maken.

Weddingplanner

Het vinden van een geschikte trouwlocatie is misschien wel een van de belangrijkste punten bij het organiseren van een droombruiloft. Toch komt er vaak meer bij de organisatie kijken dan je denkt. Het kan daarom soms goed zijn om een professional in te schakelen. Een Amsterdamse weddingplanner kan je alles vertellen over in’s and out’s van de stad en waar je moet zijn voor de beste taarten, muziek en decoratie.

Een weddingplanner neemt je zorgen uit handen en zorgt ervoor dat je tijdens de grote dag volop kan genieten. Een goede weddingplanner in Amsterdam die gaat voor elegante en unieke bruiloften is Your Weddings & Events. Zij zijn voornamelijk gespecialiseerd in internationale bruiloften, maar kunnen je ook alles vertellen over Amsterdam.

Op zoek naar een andere weddingplanner? Bekijk dan andere weddingplanners in Amsterdam in onze catalogus en ga op zoek naar jouw match.

Trouwen in Amsterdam

Je weet inmiddels dat er ontzettend veel mooie locaties zijn in het historische Amsterdam en dat er veel professionele leveranciers beschikbaar zijn in deze stad. Nu is het goed om te weten waar jullie rekening mee moeten houden als jullie gaan trouwen in Amsterdam. Het is goed om de gemeente in kennis te stellen van jullie trouwplannen. Doe dit minimaal zes weken van tevoren en geef een datum en locatie op. Vervolgens moeten jullie de getuigen aanmelden bij de gemeente.

Kosten om te trouwen

De kosten om te trouwen in Amsterdam lopen erg uiteen. De gemeente biedt een beperkte mogelijkheid om gratis te trouwen. Het gaat om de dinsdagochtend om 10:30, 10:50 en 11:10 uur. Het gaat hierbij om een eenvoudige ceremonie. Deze tijdstippen zijn vaak een half jaar van tevoren al volgeboekt. Voor een baliehuwelijk betaal je in 2018 ongeveer 160 euro. Wie wil trouwen in de gemeentelijke trouwzaal moet ongeveer 530 euro betalen. Ga je voor een trouwlocatie in de stad? De kosten voor de trouwambtenaar liggen in dit geval rond de 500 à 700 euro. De prijs is afhankelijk van he tijdstip en de dag.

BABS

Je kan er ook voor kiezen om het huwelijk te laten voltrekken door een familielid, vriend, kennis of zelfstandig trouwambtenaar. Dit geeft een persoonlijke tint aan de ceremonie. Hij of zij wordt voor één dag benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Het aanvragen van deze benoeming moet minimaal vier maanden van tevoren bij de gemeente waar je wil trouwen. In 2018 kost deze benoeming ongeveer 170 euro.

Inspiratie

Ben je op zoek naar meer inspirerende artikelen over trouwen? In ons online trouwmagazine vind je alles over het organiseren van bruiloften. We geven niet alleen handige tips, tricks en checklists. Bekijk maar eens dit artikel over trouwen in een tent: een fijne basis voor een prachtige buitenbruiloft. Op zoek naar originele ideeën voor een onvergetelijke dag? Wat dacht je van dit artikel over vogels op de bruiloft of deze leuke foto-ideeën voor de bruiloft


Hoe waardeer je dit blog?   Stem nu
Gerelateerde productenBekijk alle decoraties in de trouwshop